Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vyjedeném království

Pohádka o moudrém králi Andrášovi, dobrotivé Venezuele a království, ve kterém pečení holubi létali sami do huby.

Před mnoha a mnoha lety v jedné vzdálené krásné zemi žil lid tak moudrý a vzdělaný, že se rozhodl, že zruší následnictví a že si svého vládce a krále bude volit právem rovným a spravedlivým pro každého obyvatele království. To také nějakou dobu poměrně dobře fungovalo.

Josef Klapal

Rok se s rokem sešel a pro svůj blahobyt lidé neviděli, jak moc se jejich království daří. Pořád se koukali někam přes rameno a říkali si: „Jo v severním království, tam mají větší brambory.“ nebo „Rybníky u jižního souseda jsou plnější ryb.“ či „Krávy za východní hranicí více dojí“.  A jak šel čas, nabyli postupně pocitu, že jim vládnou nemehla a šizuňkové, kteří nemají zájmu na obecném dobru myslíc jen na své plné kapsy.

Léta plynula a blížilo se opět období, kdy se měl volit nový král. Jak ale zjistit, kdo by byl pro ten úřad nejvhodnější? Kdo krávy rozdojí a ryby rozhojní? Sešli se tedy moudří mužové království k rokování, kdo by byl nejvhodnějším kandidátem. Jednání trvalo mnoho dní a nocí. Když už táhlo na den dvacátý, vzal si slovo jistý Andráš  z vlivného rodu Burešů a pohnutým hlasem pravil: „Přátelé, pokud chceme rozhojnit naše bohatství, měli bychom zvolit někoho, kdo úspěšně rozhojnil to svoje. Někoho, kdo je tak bohatý, že už nepotřebuje šidit a krást“.   V davu to zahučelo: „Na tom něco je. Kde ale takového člověka hledat?“ „Nikdo tu není tak úspěšný a bohatý jako ty, Andráši. Koho tedy navrhuješ, abychom zvolili? Kdo zařídí, aby nám létali pečení holubi rovnou do pusy?“ – „Inu, když jinak nedáte, já to tedy beru. Ale jenom kvůli Vám. Já to dělat nechci. Nechci být králem“. Odvětil skromně Andráš. Slovutní mužové propukli v jásot a mohutný potlesk. A jak se moudré shromáždění dohodlo, tak se i stalo. Andráš byl zvolen králem. Lid byl ale bystrý a bylo mu jasné, že Andráš sám nestihne rozhojnit ryby, rozdojit krávy či zařídit větší brambory. Koneckonců i s pečenými holuby bude potřebovat pomoci. A tak se stalo, že se nejvyšší královskou číšnicí stala Venezuela Lámačová, která byla známa svou dobrosrdečností, smyslem pro spravedlnost a zejména vynikala ve vědách ekonomických.

Andráš s Venezuelou spolu vládli ku prospěchu všeho lidu. I toho, který si to vůbec nepřál. Andráš si též našel výtečného rádce, který mu pomáhal s péčí o blaho celé země. Byl to jistý Marek, který prchal odkudsi od knížete Karlose z Černého Vrchu, kterému předtím dobře posloužil. Byla to silná trojice. Král Andráš, Marek co prchal a Venezuela, která byla oddanou stoupenkyní učení svých předchůdců ve funkci, tedy Marxismu-Špidlismu, jenž má základní dogma: ZDROJE JSOU. Čas běží a lidé se mají čím dál lépe. Tedy čím dál lépe se mají někteří lidé a někteří lidé věří, že se mají čím dál lépe v blahé nevědomosti, že by se mohli mít ještě lépe než lépe. Lépe se má i Andráš. „Na rozdíl od našich předchůdců, my nekrademe“  „Nikdy nebyl tak skvělý státní rozpočet, jako jsme my zařídili“  „Zvýšili jsme vám důchody, jako nikdy předtím“. „Je lež, že nejsou peníze. Peněz je dost.“  „Je lež, že nebude na penze našich dětí“.  „My investujeme“. „Dluh 500 mld. nic není. Je to jen mírné zhoršení bilance“. „Zeptejte se mého předchůdce Kaldy Držgrešle, kdo  zadlužil tuhle zemi.“

 

Lidé si pořád opakují, jak se mají dobře. Slyší to přeci ze všech stran, tak to musí být pravda.  Lid byl šťastný. Až jednou zaznělo z hloučku dětí: „Já mám hlad“.  „Já mám taky hlad“ – přidalo se další. „Kde je můj Punťa?“ Ozvala se hysterickým jekotem paní za plotem. „Proč jsou všechny brambory na dvoře u Andráše?“ „Kdo prodal vodu z našich rybníků?“ „Co to sakra roste na polích? Kde je pšenice a žito?“ „Proč nám všem škrundá v břiše?“   „Kdy konečně dorazí ti pečení holubi?“ Až když se lidem začaly svírat hladem pajšly, až když začal dostávat soused chuť na souseda, uvědomili si skutečnost. Uvědomili si, jak jejich král vládne zemi.  A protože je to pohádka,  musí to samozřejmě dopadnout dobře. Poddaní tedy prozřeli včas a vypečeného Andráše hnali žlutými poli pryč z království. Páni, ti jej hnali. Čápi v hnízdě to sledovali, div si krky nezkroutili.  Lidé v čele s nejvíce prozřevší dobrotivou Venezuelou mu pak vyjedli plné sýpky a zkolektivizovali hospodářství na jeho soukromém, bohatstvím kypícím, statku. A jak byli v ráži, zkolektivizovali všechno. I ten hlad. Společně pak spěli ke světlým zítřkům plným hojnosti pro všechny. Kruh se uzavírá a všichni se mají stejně.

A jak že to dopadlo s pannou číšnicí a rádcem Markem? Marka prý zahlédli v přístavu, jak prchal ve člunu na pirátskou loď. O Venezuele se pak šušká, že si ji vzal čert. Může to být jeden z důvodů, proč už o pekle není slyšet. Údajně tam dostala funkci ministryně pekelného hospodářství.

Dobrou noc!

Autor: Josef Klapal | neděle 30.8.2020 15:20 | karma článku: 32,21 | přečteno: 1368x
  • Další články autora

Josef Klapal

Zastavme rouškové blouznění

Všichni máme agendy kolem covid-19 plné zuby. Zařekl jsem se, že už o té problematice nebudu psát, abych k tomu nepřispíval. Tento týden jsem ale nabral dva tak silné podněty, že to rozhodnutí poruším.

4.9.2021 v 13:30 | Karma: 37,76 | Přečteno: 1577x | Diskuse| Politika

Josef Klapal

Green New Deal – soumrak motorismu v Čechách

Pojďme si v krátkosti nastínit reálné dopady nedávno přijatého Zeleného údělu na motoristu spotřebitele, tedy prakticky každého z nás. Bude to obrovská díra do našich peněženek a pokřivení trhu.

27.8.2021 v 18:50 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ekonomika

Josef Klapal

Segregovat děti si nedáme!

Co přijde příště? Přistaví vláda ke školám dobytčáky pro ty, kteří se nenechají testovat čínskými testy s mizivou vypovídací hodnotou? U nás doma budeme mít dva prvňáčky. První životní zážitek ze školy bude šťourání v nose.

17.8.2021 v 17:25 | Karma: 35,81 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Politika

Josef Klapal

Jak v blbým filmu

Smutný je pohled na lidi otrocky nosící roušky a respirátory. Pořádně nasazené je má přitom totální menšina. Ostatní „Jen plní nařízení. Jsou poslušní.“

5.8.2021 v 12:30 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Politika

Josef Klapal

Green Deal není žádný big deal

Green Deal neboli Zelený úděl bude pro Evropu spíše černým zítřkem. Vysoké náklady, zchudnutí obyvatelstva, ztráta konkurenceschopnosti ekonomiky a výsledek nula - vyjma vyvolených.

27.7.2021 v 12:40 | Karma: 34,96 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1369x
Ekonom. Živnostník. Rodák ze Rtyně v Podkrkonoší na Náchodsku. Člověk, kterému není lhostejná budoucnost našich dětí a naší země.

"Svoboda jednotlivce a respekt k druhému člověku."

"Malá a efektivní státní správa."

Seznam rubrik