Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strašidlo šílenství obchází Evropskou unií

Evropský parlament se zřejmě snaží za každou cenu dokázat, že je v něm více bláznů než v Evropské komisi. Pravděpodobně z tohoto důvodu odhlasoval ještě radikálnější závazek snížení emisních limitů, než požadovala právě EK.

V minulém století si naše země prošla fanatismem nacistickým i komunistickým a dnes přichází fanatismus nový – environmentální. Údernický závazek radikálního snížení limitů skleníkových plynů o 60% v roce 2030 oproti stavu v roce 1990 bude extrémní zátěží pro naši ekonomiku. Tento závazek nám odhlasoval Evropský parlament. Našlo se tam ale v celkem hojném počtu poměrně dost eko-soudruhů, kteří by byli ještě radikálnější. Požadovali 70%. Doufejme, že se tomu vlády ubrání, i když i původní závazek EK 55% je šílený dost a dost.

Josef Klapal

Podíváme-li se na naše české fanatiky hlasující pro, vévodí jim Piráti Peksa, Kolaja a Gregorová, kterým zdatně sekunduje  STANista Polčák. Niedermayer z TOP09 má malé bezvýznamné plus, protože se tentokrát zdržel. Bezvýznamné proto, že on jako ekonom si musí být setsakramentsky vědom, jaký je to průšvih pro ekonomiku a pro naši, která je nejprůmyslovější v EU, obzvláště. Nadprůměrnou nekompetentnost projevil Pirát Mikuláš Peksa svým vyjádřením: „Starý těžký průmysl zastarává den za dnem víc a víc, uhelná elektřina už není konkurenceschopná. Je třeba konečně modernizovat celý průmysl. Nemůžeme se zaseknout ve věku páry, uhlí a znečištění.“ Je to logický nesmysl.  Kdyby byla elektřina z uhlí nekonkurenceschopná, nevyráběla by se a neprodávaly by se „odpustky“ tj. emisní povolenky, které ji znevýhodňují a i přesto je tato konkurenceschopná i nadále. Vypůjčím-li si termín Jaroslava Kubery, musím říct, že tito „dobrotrusi“ pravděpodobně ani netuší, jaká specifika má česká energetika. V naší zemi je významná část domácností vytápěna centrálními kotelnami – teplárnami a elektrárnami. Netuší, jak velký zásah to bude pro tyto statisíce domácností, které budou muset řešit neplánovanou a nechtěnou situaci. Zlí jazykové budou dozajista tvrdit, že je v tom postranní úmysl. Stejně, jako jsme se vstupem do EU přišli o potravinovou soběstačnost přesto, že máme bonitní zemědělskou půdu, přijdeme i o energetickou soběstačnost, přestože máme funkční odsířené uhelné elektrárny a elektrárny jaderné. Bude se takovému tvrzení někdo divit? Necháme si je zavřít stejně jako cukrovary nebo velkochovy hospodářských zvířat?

Jsme nejprůmyslovější zemí Evropské unie a jednou z nejprůmyslovějších zemí světa. Takovéto ekonomicky sebevražedné pokusy jsou pro nás dvojnásob nebezpečné, než pro země, v nichž je ekonomika více založena na sektoru služeb nebo zemědělství. Tyto limity přinesou obrovské dodatečné náklady a s nimi zdražení energií. To výrazně sníží konkurenceschopnost našeho průmyslu. V souvislosti s rozpočtovými schodky, které jsou schváleny pro tento a predikovány pro příští rok je to navíc vyloženě hazard. Čelíme bezprecedentní situaci s pandemií COVID-19 a do toho si ještě podvážeme průmysl a přineseme další náklady v desetiletce, ve které si z tohoto covid-průšvihu budeme lízat rány. Regulacemi a dotacemi se k prosperitě určitě nepropracujeme, naopak. Celá tato „Energiewende“ je spojena s obrovskými náklady a s nimi spojenými dotacemi, které dají vydělat těm pravým věrným. Dovolím si připomenout jeden či dva příklady, které máme ještě v živé paměti a dodnes vyprazdňují naše peněženky: biopaliva první generace nebo solární elektrárny.

Hloupé nápady v líbivém hávu jsou pořád hloupými nápady.  Máme si to zase nechat líbit?

 

Autor: Josef Klapal | čtvrtek 8.10.2020 20:50 | karma článku: 41,85 | přečteno: 2057x
  • Další články autora

Josef Klapal

Zastavme rouškové blouznění

Všichni máme agendy kolem covid-19 plné zuby. Zařekl jsem se, že už o té problematice nebudu psát, abych k tomu nepřispíval. Tento týden jsem ale nabral dva tak silné podněty, že to rozhodnutí poruším.

4.9.2021 v 13:30 | Karma: 37,76 | Přečteno: 1577x | Diskuse| Politika

Josef Klapal

Green New Deal – soumrak motorismu v Čechách

Pojďme si v krátkosti nastínit reálné dopady nedávno přijatého Zeleného údělu na motoristu spotřebitele, tedy prakticky každého z nás. Bude to obrovská díra do našich peněženek a pokřivení trhu.

27.8.2021 v 18:50 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ekonomika

Josef Klapal

Segregovat děti si nedáme!

Co přijde příště? Přistaví vláda ke školám dobytčáky pro ty, kteří se nenechají testovat čínskými testy s mizivou vypovídací hodnotou? U nás doma budeme mít dva prvňáčky. První životní zážitek ze školy bude šťourání v nose.

17.8.2021 v 17:25 | Karma: 35,81 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Politika

Josef Klapal

Jak v blbým filmu

Smutný je pohled na lidi otrocky nosící roušky a respirátory. Pořádně nasazené je má přitom totální menšina. Ostatní „Jen plní nařízení. Jsou poslušní.“

5.8.2021 v 12:30 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Politika

Josef Klapal

Green Deal není žádný big deal

Green Deal neboli Zelený úděl bude pro Evropu spíše černým zítřkem. Vysoké náklady, zchudnutí obyvatelstva, ztráta konkurenceschopnosti ekonomiky a výsledek nula - vyjma vyvolených.

27.7.2021 v 12:40 | Karma: 34,96 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1369x
Ekonom. Živnostník. Rodák ze Rtyně v Podkrkonoší na Náchodsku. Člověk, kterému není lhostejná budoucnost našich dětí a naší země.

"Svoboda jednotlivce a respekt k druhému člověku."

"Malá a efektivní státní správa."

Seznam rubrik